МЗ: При Делта варианта има повишена заболеваемост сред младите до 19 години

Одобрените от Световната здравна организация ваксини срещу COVID-19 са ефективни за предотвратяване на тежко протичане на инфекцията и смърт, включително и при заразяване с Делта варианта на SARS-CoV-2, напомня информация от фейсбук страницата на МЗ.

Делта вариантът е по-контагиозен (над 2 пъти по-заразен) и по-бързо разпространяващ се в сравнение с досега известните варианти на SARS-CoV-2. Затова възрастните хора, хората с хронични и придружаващи заболявания, неваксинираните и лицата, които не спазват общите противоепидемични мерки за спазване на дистанция, носене на предпазна маска и т.н., са по-податливи на заразяване. При тях значително се повишава и рискът от тежко протичане на заболяването. Боледуват всички – и децата! При варианта Делта се наблюдава значително повишаване на нивата на заболеваемостта във възрастовата група до 19 години.

Колкото по-висока е степента на предаване, толкова по-висок е рискът от заразяване със SARS-CoV-2 на обществени места със струпване на много хора. За предпазване от заразяване е необходимо да се избягват места с концентрация на много хора, както и да се спазва физическа дистанция от 1.5 м., да се носи защитна маска за лице на публични места, където има общностно разпространение и физическото дистанциране е невъзможно“, припомниха от здравното министерство. „Други мерки, които е необходимо да се вземат, са проветряване на помещенията в дома и на работното място, миене на ръцете си със сапун и вода или използване на дезинфектант за ръце на спиртна основа.“, казват още от МЗ и призовават хората да се ваксинират.