Доц. Михаил Околийски, СЗО: Влизаме в спиралата на все по-големия риск

Общество

02-11-2021, 14:10

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според него зелените сертификати са добра идея, макар и въведени късно

"В СЗО се опитахме още в началото на пандемията да стигнем до максимален брой хора и да им дадем цялата научна информация, но явно не сме стигнали до всички, щом виждаме две години почти след пандемията къде е България", каза пред БНР доц. Михаил Околийски - експерт „Обществено здраве“ в българския офис на СЗО.

"Проблем е това много дълбоко отхвърляне на здравните рискове и неразбиране, че щом поемаш здравен риск, ще ти се случи нещо с по-голяма вероятност.

Това се дължи на суеверие, на липса на съпричастие към страданията на хората, смятаме, че винаги ще случи на някой друг, но не и на нас. Че винаги ще ни се размине и като не правим стъпки по минимализиране на риска, влизаме в една спирала. Това се дължи на липсата на здравна грамотност най-вече сред подрастващите", каза още в "Преди всички" доц. Околийски.

По думите му положителното е, че поне служебното образование успя да включи здравното образование в Плана за развитие и устойчивост, като неотменна част от догодина или по догодина от учебния материал и така то ще влезе във всяко едно училище.

"Защото децата ни имат нужда да бъдат като западните си връстници - ще може да се говори за психично и сексуално здраве, за здравните рискове...", каза още експертът.

"Хората биват облъчвани от някакви медицински биолози от телевизиите, които смятайки, че разбират от проблема, объркват населението и това води до тази пълна каша - до тези 310 починали наши сънародници", даде за пример доц. Михаил Околийски.

По думите на доц. Околийски още в началото на пандемията трябваше да има стратегия за комуникация на риска, общопрактикуващите лекари трябваше да бъдат привлечени, а не и те да разпространяват слухове, това касае и учителите - как да убедиш народа да се ваксинира? "Трябваше всички те да бъдат обучени в подобен тип защитно поведение", посочи доц. Околийски.

Според него зелените сертификати са добра идея, макар и въведени късно. Но зад всичко това трябва да застанат политиците в страната.

"Хората просто се страхуват, имат нужда да запазят разсъдъка си, да се ориентират в този сложен свят и взимат някаква страна.

На тези хора се въздейства геополитически, за да се извади България от европейския ѝ път. И когато няма доброжелателни призиви, този гняв на хората е просто защитна реакция", заяви още доц. Околийски.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен