Проф. Витанов: Обхватът на заразата се разширява, броят на новите случаи ще остане висок

Активните случаи ще прехвърлят 110 000 и ще се насочат към 115 000, прогнозира математикът

Проф. Николай Витанов представи кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 3 ноември 2021 г.

"Сега добрата новина. Базовото репродуктивно число вече четвърти ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.214. Обхватът на заразата се разширява, но вече не е експоненциално. Знаете вече, че като ме питат ще удържи ли здравната система, отговарям: ще устиска. Ще устиска значи, че корабът на здравната система, образно казано, ще вземе завоя при Камен бряг, но ще закачи някоя и друга скала. Активните случаи ще прехвърлят 110 000 и ще се насочат към 115 000. Знаете, че здравната система е в състояние на технически и кадрово претоварване", пише Витанов.

"Друга позитивна новина е, че индикаторите, характеризиращи разпространението на заразата спряха да растат. Маршируват на място. Това говори, че силата на дифузнато разпространение, макар и да е голяма, спря да расте. Това показва, че са достигнати пиковите стойности за вторичния пик на тази вълна (какво следва след вторичния пик е отделен въпрос). Маршируват на място означава, че броят на новите случаи ще остане висок. Това не е добре", отбелязва математикът.

"Следват картите. Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Ситуацията си остава сложна - 25 области са на ниво 4, към двете, които не са, се добави и Търговище. но с течение на седмицата това може да се промени. Както забелязвате, Кърджали се очаква да си смени цвета. Какво да пиша за ситуацията - мерки - чок, спазване на мерки и тотален локдаун - йок. Пожарът гори с голяма сила, но вече няма какво да поддържа горенето му в размер 7000 нови случая на ден. Тенденцията на нарастване на случаите се пречупва и без тотален локдаун", посочва проф. Витанов.

"На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост нещата са замрели. Свръхтъмночервената зона не се разширява, но понеже големи области като София и Варна са в нея, като нищо може да стигнем 1000 на 100 000 за цялата страна. За това ще е достатъчно и Пловдив да се къпичне в свръхтъмночервената зона. Думата къпичне се използва нарочно, за да не заспите. Ако исках да ви приспя, щях да почна да ви говоря как Пловдив може да измени траеторията на системата във фазовото пространство и да я насочи към басейна на привличане на атрактора 1000 на 100 000 и да се случи бифуркация, която да промени състоянието на цялата система, въпреки, че части от нея са вън от басейна на привличане. С думи народни - да се къпичне ситуацията натам.

"Картата на риска съгласно нашата методолотия си е виолетова. Това показва, че не бива да се отпускаме. С две думи - обстановката продължава да е неприятна. Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща. Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително) Пазете се", съветва Витанов.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"