Акад. Горчев за COVID ситуацията: Трябва да се вземат мерки, за да свърши тази трагедия

Не мога да разбера какъв е този страх от ваксинацията, недоумява той

"Това е национална трагедия. Това е много потискащо, трябва да се вземат мерки, за да свърши цялата тази трагедия, която е в България. Лично моето мнение е, че се пропуснаха 6-7 златни месеца за ваксинация на населението... Не мога да проумея как такава интелигентна нация като нашата изостана по отношение на лечението и профилактиката". Това заяви пред БНР новоизбраният академик на БАН Григор Горчев.

Той отбеляза, че е шокиран от високата смъртност у нас и смята, че отдавна трябвало да бъде наложен локдаун.

"Тази дезинформация, която цари навсякъде, обърква хората. Хората не са виновни, за мен са виновни медиите, че допускат да говорят хора, които не разбират, нямат компетенция, а объркват хората. И второто което е, че за жалост този въпрос много се политизира, което ще изиграе една много лоша шега. Ние се намираме пред национална катастрофа по отношение на здравето на нацията. Трябва да мислим за общественото здраве, което е много важно. То минава през личното здраве, трябва да пазим себе си и хората наоколо, да бъдем отговорни, за да пазим социалното, обществено здраве", подчерта медикът .

Според него зеленият сертификат не е трябвало да бъде налаган толкова рано, тъй като само 20% от хората са вакиснирани.

"Трябва да се направи всичко възможно, за да се вакснинират хората. Това е много съществено! Не мога да разбера какъв е този страх от ваксинацията, при положение, че всеки у нас е ваксиниран. Такива пандемии са минали - по отношение на едра шарка, тиф, холера... Единствено ваксините са спасили човечеството. Ако беше направена една много добра позитивна кампания по отношение на ваксинацията, както направиха други държави, нямаше да сме на това положение", подчерта акад. Горчев.