Днес е Архангелова задушница - какво трябва да знаем и как да се подготвим

Архангелова задушница се отбелязва в първата събота преди Архангеловден

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави обща панихида за починалите.
Църквата е отредила три пъти през годината, седмица преди началото на Великия, Петровия и Рождественския пост, в съботния ден, да се правят общи помени за всички починали с вяра в Бога православни християни – т. нар. Задушници т.е. за душите.
На всяко богослужение светата Църква отправя молитви за нашите починали родственици, но освен това е определила тези специални дни в годината, за да си припомним за нашите починали сродници; да си припомним, че всички ние сме временно на този свят, че дните на нашия живот са преброени и са ни отредени от Бога, за да се погрижим да подготвим душата си за вечния живот.
Докато човек е жив, той може да се разкайва за греховете си, да се моли за прошка и да върши добро. След смъртта нищо не може да направи за очистването на душата си и за своето спасение. Но грижата на близки, техните молитви и раздаване на милостиня за починалите, подобряват тяхната задгробна участ.
Какво е нужно да направят православните християни в този ден?
Да дойдат сутринта в храма в началото на богослужението и да запишат имената на своите починали близки, за да отправи свещеникът молитва за тях по време на светата Литургия. Пишат се само малките имена с някои кратки указания, като „новопреставлен” за починали преди по-малко от 40 дена, „младенец” за деца до 7 години, „отрок” или „отроковица” за деца от 7 до 16 години. Редно е и да поискаме от свещеник да отслужи панихида за тях в храма или при гроба и да отправи молитва за упокоение на душите им.
Нашата традиция повелява в тези дни да се раздава милостиня на бедни, да се нахранят гладни, да се извършва добро и да се правят пожертвувания за Църквата за прошка на греховете и упокоение душите на починалите. Може да се занесе в храма храна, която се подрежда на специални маси и след прочитането на съответните молитви се раздава на присъстващите и се оставя в храма за бедни, за помен и упокоение душата на починалия. Най-простата и разпространена жертва са запалените свещи, които се поставят върху специални за целта свещници.
След богослужението православните християни отиват на гробищата. Гробът е мястото за бъдещето Възкресение и трябва да се поддържа чист, подреден, украсен с цветя. На гроба трябва да има кръст, да се запали свещ или кандило. При възможност да се помоли свещеник да отслужи кратка заупокойна служба на гроба. Да поседим мълчешком, да си спомним за нашия близък с любов, да се помолим Бог да прости всичките му грехове и да упокои душата му.
Ако наши близки са умрели некръстени, Църквата не може да ги поменава по време на богослужение, но за тях можем да се молим сами както у дома, така и на гроба.