Според 40% от българите данните за смъртните COVID случаи са фалшиви

1/3 от българите вярват, че COVID-19 е измислица

40 на сто от българите вярват, че данните за смъртните случаи от COVID-19 са фалшиви, а една трета от сънародниците ни определят мерките за борба с пандемията като фашизъм. Също една трета от българите вярват, че Covid-19 е измислица, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията, направено сред 800 пълнолетни между 22-ри октомври и 8-и ноември, предаде БНР. 

Според неправителствената организация основните дезинформационни канали идват от Русия, като се използват социалните мрежи за създаване на фалшиви новини. 

Ситуацията с COVID-19 и "зелената сделка" са най-често атакуваните от хибридните медии теми у нас. 

Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията поясни, че тези теми се използват най-често за противопоставяне на българите и в сегашната предизборна кампания.

"Тази токсична смес от липса на доверие в институциите и от поляризацията в социалните медии поставят България в проблемно положение, което изисква тези въпроси за отношението между свободата на словото и социалните медии да се разглеждат в българското политическо пространство, нещо, което липсва от кампанията за президентски и парламентарни избори", заяви Стефанов.