Проф. Анастас Герджиков: Гласувах за това да се откажем от омразата и противопоставянето

Той изрази надежда утре България да се събуди "успокоена, различна и щастлива"

„Гласувах за промяната на политическия стил и на политическото поведение. България има нужда да преодолее омразата и противопоставянето, има нужда от стабилност и от обединение на всички български граждани около визия за излизане от политическата, здравната и ценовата криза. Имаме нужда от работещ парламент и редовно правителство, имаме нужда от истински държавници“. Това каза проф. Анастас Герджиков, който упражни правото си на вот в 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ в столицата. „Гласувах за върховенството на правото и за възстановяването на справедливостта, гласувах за отстояването на националния интерес и на националното достойнство, за просперираща и благоденстваща България“, добави кандидатът за президент.

„Надявам се днес с края на изборния ден да приключи противоборството между политическите сили и от утре всички политици да започнат да мислят за България. Надявам се този път да намерят решение, защото гражданите вече два пъти тази година им даваха доверието си, но два пъти разделението се оказа по-силно от търсенето на изход от ситуацията в полза на страната и на хората“, заяви проф. Герджиков.

„Тази сутрин на излизане от секцията служебният премиер допусна фройдистка  грешка и каза, че имаме нужда от служебно правителство. Не, господин Янев, имаме нужда от редовно правителство, всички българи го искат, време е и политиците да го разберат“, категорично коментира проф. Анастас Герджиков. Той допълни, че пред политиците стоят много сериозни задачи – слагане на край на разделението, връщане на доверието в институциите, овладяване на цените и излизане от кризите.

Кандидатът за президент насърчи всички хора да излязат и да гласуват и каза, че се надява изборният ден и последващото отчитане на резултатите да преминат така, че да няма повод за съмнение в легитимността на вота. „Разчитам, че честните гласове в полза на промяната ще надделеят, че утре ще имаме повод за оптимизъм и че след тези избори България ще се събуди различна и усмихната“, коментира проф. Герджиков.

Невяна Митева също даде своя глас по-рано днес във 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“ в София. „Гласувах да спре разделението сред хората, за да бъдем наистина обединени. Да спрем да чертаем разделителни линии и да започнем да работим за постигане на общи цели. Гласувах срещу вдигнатия юмрук и за протегната ръка. Гласувах за това децата ми да се гордеят, че са българи. Да сложим край на противопоставянето между институциите и да сложим началото на разумния диалог“, каза кандидатът за вицепрезидент.