Проф. Анастас Герджиков: Тези 25% разлика с Радев могат да се преодолеят

Политика

16-11-2021, 09:42

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В четвъртък ще има тв дебат между двамата кандидати за президент

Постигнахме главната си цел да има балотаж, това е важно. Не сме доволни, че разликата продължава да е голяма. Тя беше над 30%, сега е 25 процента и те могат да се преодолеят. Това каза пред БНТ кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, издигнат от Инициативен комитет.

По думите му това е мажоритарен избор, в него не участват партии и трябва да се сравнят качествата на кандидатите и визията, която предлагат за бъдещето на България.

"Аз не познавам господин Карадайъ и никога не съм го виждал, това твърдение е лъжа и е абсурдно. Бих се видял с всяка политическа сила, която ни предложи подкрепа", допълни проф. Анастас Герджиков по повод твърдението на Цветеслава Гълъбова от ИК на Радев, че виждала Карадайъ да влиза в Ректората на СУ. Той определи думите ѝ за лъжа.

Той призова Румен Радев да покаже текста за съдебната реформа, която предлага, особено тази част, засягаща правата на президента.

"Зеленият сертификат не трябваше да се въвежда прибързано и изведнъж, той принуждава хората да се ваксинират, което е проблем. Мисля, че има и по-демократични начини", коментира проф. Герджиков.

"Очевидно е, че промяна трябва да има. Всички хора са убедени, че г-н Радев е начело на тази промяна, което не е така", каза още той. Проф. Герджиков допълни, че ролята на държавния глава е изключително важна за съставянето на правителство. "Дори да бъде избрано редовно правителство, властта ще остане в ръцете на Румен Радев. Ако господин Румен Радев бъде избран, в неговите ръце ще бъде концентрирана законодателната и съдебната власт. Това е тревожно“, отсече Герджиков.

"Ако не успея на балотажа в неделя, ще се върна като преподавател в Софийския университет, дали ще се върна като ректор е отделна тема, това ще се обсъди в университета", добави проф. Анастас Герджиков.

Той определи идеята, че защитава партийни интереси в университета като "абсурдна".

Проф. Герджиков съобщи, че най-вероятно тв дебатът между него и Румен Радев ще се състои в четвъртък. Екипът на професора е настоявал дебатът да е и по трите национални телевизии, но хората на Радев настояли да е само по една.