Проф. Герджиков: Партията на Кирил Петков е инженерен проект на Румен Радев

"Нинова го каза - Радев е гол, около него и служебния кабинет се навъртат олигарси", заяви Герджиков

"Очаквам, че на балотажа ще бъдем подкрепени от много широк кръг български граждани, както призоваваме от самото начало”. Това заяви кандидатът за президент Анастас Герджиков в студиото на „Здравей, България” по Нова тв.

"На първи тур целта беше да има балотаж и да стигнем до него. Преди месец агенциите предполагаха, че Радев ще бъде с подкрепа повече от 53%. Това не се случи. След първи тур нещата се променят напълно. Досега имаше 23-ма кандидат-президентски двойки, сега техните избиратели трябва да се преориентират и да изберат някой друг”, каза той.

Той коментира и подадената оставка на Корнелия Нинова като председател на БСП. "През последните дни нещата се развиват много динамично. И предишната седмица, и сега научаваме нови и нови неща. Това, което преди малко направи г-н Вигенин във вашето студио, си има име – нарича се кризисен ПР. Той дойде, за да позамаже това, което се случи вчера, а именно – за първи път някой от ляво излезе и каза честно: „Има проблем, царят е гол”. Президентът е гол, защото е свързан със служебното правителство, което е назначил. Покрай тях се навъртат олигарси, разпределят се обществени поръчки – това каза вчера г-жа Нинова”, заяви Герджиков.

"На практика Нинова, без да използва тези думи, каза следното: Такъв модел имаше по времето на Борисов, сега Радев се опитва да го възпроизведе, макар че е един слаб имитатор”, посочи той. И добави: „Аз не познавам олигарси и нямам нищо общо със задкулисието при никого. Не знам как стоят нещата нито при Борисов, нито при Радев. Месеци наред говорихме за задкулисие при Борисов. Сега чуваме за задкулисие при Радев. Не е редно да заметем второто под килима”, коментира още кандидатът за държавен глава.

Той беше категоричен, че правовата държава не допуска задкулисие. „Тя изисква всичко да е наяве. Затова, когато излезе лидер на партия и каже подобно нещо, ние трябва да проверим тези твърдения и да се убедим, че те не са верни или ако са – да приложим закона”, посочи той.

Според Герджиков Нинова „смята, че основната цел на Радев през последната година, е да унищожи партийната система".

"Познавам лично г-н Петков. Той има качества, има и проблем - подписа декларация с невярно съдържание. Много се надявам да направи така, че да може да се състави незабавно редовно правителство, защото без такова не можем да излезем от безкрайните кризи, в които сме затънали”, коментира още Герджиков в студиото на „Здравей, България”.

"Моето лично мнение няма значение, но това, което казвам за партията на Петков, е, че е инженерен проект на Радев. Преливането на гласове от едната страна към другата е опасно за демокрацията, защото по този начин превръщаме държавата в хаотично бойно поле, рушим държавността. Вчера същото чухме и от госпожа Нинова”, каза той.

„Ще работя с всички партии, не само с тези в парламента, но и с всеки български гражданин, който има добри идеи. В момента обаче нищо друго няма значение, освен това да съставим незабавно работещо правителство", посочи Анастас Герджиков.

Той беше категоричен, че подкрепя всяко действие, което помага за установяване и възстановяване на върховенството на правото. Според него съдебната реформа не засяга лично главния прокурор Иван Гешев или само тримата големи, а всички нива.

„Всяка смяна на важните правила, която води до това да работи върховенството на закона, е добра. Но всяка смяна, за да махнем някого, е лоша, защото ще махнем някой, утре ще дойде друг. Махнахме Борисов, дойде служебното правителство и вчера чухме какво прави то. Трябва цялостно да сменим правилата, включително за подбор на съдии на всички нива”, отбеляза Герджиков.