Росица Матева: Всеки има право да заяви, че не желае да бъде избран за депутат

Становището на комисията е, че всеки човек има правото да заяви, че не желае да бъде избран за депутат. Въпросът е дали това да се случи пред ЦИК или пред Народното събрание. Това каза в сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева.

Повод за нейния коментар е новината за петимата депутатите, които се отказват от мястото си в парламента. Сред тях е и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

До момента няма данни за проблеми с доставката на машините и бюлетините за изборите в отдалечените краища, заяви Матева. Бюлетините за Северна Америка вече са пристигнали. Прави се всичко възможно бюлетините за Австралия и Нова Зеландия също да пристигнат навреме.

"В събота трябва да бъдат подредени изборните помещения. В ЦИК се получава съобщение от всяка секционна избирателна комисия, че са получили изборните книжа и всичко е наред. Ако получим съобщение от някоя секционна избирателна комисия, че нямат пристигнали машини или бюлетини, тогава ще се вземе решение", каза Росица Матева.

И на балотажа в неделя ще се броят разписките, но говорителят на ЦИК изрази надежда, че "сега ще бъде много по-лесно и се надяваме доста по бързо да се случи".

Ще бъдат образувани нови допълнителни подвижни избирателни секции в страната, за да могат хората, поставени под карантина да упражнят правото си на вот, съобщи Матева по повод жалбите на карантинирани граждани, които на изборите на 14 ноември не са успели да гласуват.