ГЕРБ: Всички опити за политически инсинуации по повод пътното трасе на АМ “Струма” са дълбоко грешни

Политика

23-11-2021, 12:05

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Oт ГЕРБ изказаха съболезнования на всички загинали в трагедията на АМ „Струма“ и на техните семейства. От партията изказаха съболезнованията си и на близките на загиналите 9 души при пожара снощи в село Рояк.

"Всички опити за политически инсинуации по повод пътното трасе на АМ “Струма”, изразени от служебни министри и от кмета на Перник, са дълбоко грешни. Затова е редно да припомним фактите. Участък е проектиран между 2002-2004 г. по времето на Костадин Паскалев и строен по времето на Асен Гагаузов. Участъкът е строен по изисквания на тогавашното законодателство. Изискванията за строителство са осъвременени преди две години. В съществуващата нормативна уредба не се допускат подобни наклони и виражи. Сега този участък не би се построил по този начин", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ на брифинг в централата на партията.

"Укрепвали сме не едно или две свлачища и срутища, строени по времето на БСП и министър Гагаузов. Така строиха навремето те. Сега вместо да се занимава с изборите на Румен Радев, служебният кабинет трябваше да разпореди на пътните агенции да се подготвят за зимния сезон. Но не го направиха. Не се положи и един метър маркировка за осем месеца.

От предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ има задания за укрепване на участъка и маркировката за 2021 г. Обръщаме се към служебния министър г-жа Комитова – нито едно от тези задания не изпълнено! Не е изпълнено от вашето министерство, вашата агенция АПИ и вашите „Автомагистрали“ ЕАД", заяви Александър Иванов.

"Апелираме към всички политици да осъзнаят, че изборите приключиха. Внушенията няма да върнат погубените човешки животи. Сега трябва да се гарантира честно, обективно и прозрачно разследване. Трябва да се носи отговорност. Сега е време за смирение", заяви Атанасова.

От ГЕРБ считат, че трябва да бъде предложен ден на траур в двете братски държави-България и Република Северна Македония.

"Беше направена аналогия между този и друг трагичен случай край Своге. Тогава министърът на транспорта, министърът на регионалното развитие и благоустройството и министърът на вътрешните работи подадоха оставка. Очакваме отговорност и от служебното правителство. Румен Радев трябва да поиска оставките на служебни министри", посочиха от ГЕРБ.

"Време е някой да поеме отговорност. Спрени са от седем месеца строежът на АМ „Хемус“, строителствата, поддържането на републиканските пътища и полагането на маркировката. Не са изпълнени и задания, подготвени от предходното правителство, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция пътна инфраструктура", казаха още от партията.