СЗО даде име на новия щам на коронавируса, ще се нарича Omicron

Този вариант има голям брой мутации, някои от които са тревожни, заявиха от Световната здравна органзиация

Световната здравна организация нарече новооткрития вариант на COVID-19 на 15-тата буква от гръцката азбука "Омикрон" (Omicron) и го определи като "вариант, будещ безпокойство", предаде БНР.

Здравната агенция на ООН призна щама, по-рано наричан B.1.1.529, като вариант, който предизвиква безпокойство.

Здравните експерти на СЗО са дълбоко загрижени за предаването на варианта Omicron, като се има предвид, че той има необичайно съзвездие от мутации и профил, който е различен от другите варианти, будещи безпокойство.

"Този вариант има голям брой мутации, някои от които са тревожни“, се посочва в изявлението на СЗО след края на свиканото за петък извънредно заседание. "Предварителните доказателства предполагат повишен риск от повторно заразяване с този вариант, в сравнение с другите варианти, будещи безпокойство".

Има опасения, че рязкото нарастване на случаите на COVID в южноафриканската провинция Гаутенг - където силно мутиралият вариант на коронавируса е идентифициран за първи път - може да означава, че има по-голям потенциал да избягва предишния имунитет в сравнение с другите варианти. Броят на случаите на Omicron "изглежда се увеличава" в почти всички провинции на Южна Африка, съобщи още СЗО.

Организацията обозначава щамовете на COVID като варианти за безпокойство, само когато са по-преносими, по-вирулентни или по-умели да избягват мерките за обществено здраве, включително ваксини и терапевтици.

Данните, представени на брифинг в четвъртък, организиран от Министерството на здравеопазването на Южна Африка, показаха, че някои от мутациите на Omicron са свързани с подобрена резистентност на антителата, което може да намали защитата, предлагана от ваксините.

Някои мутации също могат да направят Omicron по-заразен, докато други не са докладвани досега, което пречи на изследователите да разберат как биха могли да повлияят на поведението на щама, според презентация на брифинга.

СЗО отново посочи, че ще отнеме седмици, за да разбере как вариантът може да повлияе на диагностиката, терапията и ваксините.

Компаниите Pfize/BioNtech и J&J обявиха, че са започнали тестове на техните ваксини срещу COVID-19 по отношение на новия вариант Omicron.

По-рано днес редица страни забраниха пътуването от Южна Африка и още няколко африкански държави поради опасения, свързани с този нови вариант на Covid-19.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен