Проф. Александрова: Никой все още не може да каже дали ваксините ще ни предпазят от Омикрон

Общество

27-11-2021, 10:14

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Новият щам на коронавируса е доста променен от другите варианти", заяви вирусологът

Нов вариант на коронавируса, който е по-опасен от Делта, вече буди притеснение у нас. Името му е Омикрон, той идва от южната част на Африка, но първи случай вече беше засечен и в Белгия.

Европа затвори границите си за пристигащите от заразената част на континента, но притесненията остават. По първоначална информация новият вариант е по-заразен и атакува предимно млади хора.

"За варианта Омикрон на коронавируса знаем много малко неща, които категорично са повод за много сериозно внимание, но не са повод за паника. Внимание привлече това, че той съдържа голям брой мутации – над 50. Това означава, че е доста променен сравнение с оригиналния вирус, който тръгна от Ухан, както и от другите варианти”, обясни пред Нова тв вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова. Тя обясни, че регистрираните в Белгия и Израел случаи са привнесени от Египет и Малави.

Проф. Александрова обясни, че се е наблюдавало доста бързо разпространение. По думите й за момента никой все още не може да каже дали ваксините, които вече имаме, ще ни предпазят от този нов щам.

Проф. Александрова отбеляза още, че случаите на новозаболели у нас намаляват, но цената, които сме платили с човешки животи, е много висока. "Има хора, които нямат имунитет към вируса, а виждаме, че идват и нови варианти и че имунитетът избледнява с времето - вирусът търси всички ниши, в които може да влезе", коментира вирусологът.

Споед нея е рано да се каже дали ни очаква пета вълна.