СЗО: Ще са необходими няколко седмици, за да се разбере въздействието на Омикрон

Свят

27-11-2021, 10:26

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Новините са лоши, но не говорим за края на света“, заяви биолог от Оксфордския университет

Според Световната здравна организация, новият вариант на коронавируса, наречен Омикрон, буди сериозна тревога, защото има голям брой мутации. Ранните тестове предполагат повишен риск от повторна инфекция, смята СЗО.

Южна Африка съобщава за новия вариант за първи път на 24 ноември и вече е идентифициран в съседна Ботсвана, в Белгия, Хонконг и Израел. Редица страни по света решиха да въведат забрана или ограничение на пътуването до и от южноафриканските страни, предава БНР.

Според Световната здравна организация, ще са необходими няколко седмици, за да се разбере въздействието на Омикрон.

Високопоставен здравен служител на Обединеното кралство предупреди, че ваксините „почти сигурно“ ще бъдат по-малко ефективни.

Директорът на Института по алергични и инфекциозни заболявания на Съединените щати д-р Антъни Фаучи обаче предположи, че е възможно ваксините все още да работят.

"Докато не бъде тестват както трябва не знаем дали може да избягва антителата, които ви защитават срещу вируса“, заяви Фаучи пред Си Ен Ен.

Проф. Джеймс Нейсмит, структурен биолог от Оксфордския университет, заяви: „Новините са лоши, но не говорим за края на света“.