Лекар от Плевен: Хапче срещу COVID-19 е 90% ефективно

Животът

28-11-2021, 10:34

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Д-р Иван Малкодански е прилагал експерименталното лечение при трима души

Неотдавна стана ясно, че млад лекар от Плевен прилага експериментално хапче срещу COVID-19 на български пациенти и историята даде надежда на много хора, че болестта може да бъде излекувана.

Оказва се, че резултатите са повече от обнадеждаващи.

"Експериментът вече приключи. Беше набран необходимият брой пациенти в глобален мащаб. Резултатите, които се получиха са много добри, а именно 90% ефективност на лекарството, като то е свързано с появата на тежка симптоматика и нуждата от хоспитализация”, обясни д-р Малконадски в ефира на Нова тв.

В болницата, в която работи той, трима пациенти са били на това експериментално лечение. Те са имали лека до средна симптоматика, свързана с температура, лека кашлица, хрема, главоболие, мускулни болко.

"За няколко дни тези симптоми отшумяха, след което изкараха 14-дневната си карантина безсимптомно. Също така не бяха наблюдавани тежки странични ефекти при тях. В момента се чувстват много добре, проследяваме ги, въпреки че вече са се върнали към нормалния си начин на живот. Пациентите в момента се чувстват много добре”, обясни д-р Малкодански.

В момента всичко вече е в ръцете на фармацевтичната компания-производител, както и на компетентните органи. Д-р Малкодански изрази надежда, че ще се появи на пазара в най-кратки срокове.