Алпийската скиорка Стела Янчовичина от Ски клуб "Банско" с шанс за игрите в Пекин

Тя се представи блестящо на кръга от Световната купа за параалпийски ски

Алпийската скиорка Стела Янчовичина от Ски клуб "Банско" е на крачка от квотата за Параолимпийските зимни игри в Пекин през март 2022 г. Тя се представи блестящо на първите за сезона състезания - кръг от Световната купа за параалпийски ски, който се проведе в Ростерхохе, Австрия. Водена от треньорките на Ски клуб "Банско" Милена Чакърова и Саша Бистрина, Стела направи дебют в параалпийските ски и веднага заяви сериозни претенции за присъствие в световния параалпийски спорт.
На изключително труден и заледен терен Стела завърши първия слалом на 12-то място, а на втория се качи с четири позиции по-нагоре и с 8-то си място влезе в Топ 10 в света при жените. Треньорките определят успеха и́ – трета в своята категория, като впечатляващ, тъй като Стела не е карала ски нито ден преди състезанията. Те поясняват, че това класиране е изключително важно, защото без него момичето от Банско не може да влезе в квотата за Параолимпийските игри.
Стела Янчовичина участва в състезанията, картотекирана от Българската параолимпийска асоциация, но продължава да тренира активно в Ски клуб Банско, където членува от първото си стъпване на ски преди години.
Финансирането на тренировъчния процес на новата ски надежда на Банско бе одобрено на специална среща между кмета на Банско Иван Кадев, председателя на клуба Борис Колчагов и председателя на асоциацията Илия Лалов.
Затова и знамето на Банско се вееше на фона на алпийските върхове, а българският трикольор беше сред националните флагове на още 24 държави от четири континента.