НЦЗПБ: За две седмици Омикрон може да се превърне в напълно доминиращ у нас

Общество

29-11-2021, 13:39

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Най-уязвими ще са неваксинирани и непреболедувалите

За две седмици след появата му у нас новият вариант на коронавируса Омикрон може да се превърне в напълно доминиращ у нас. Това е прогнозата на Националния център по заразни и паразитни болести. Според математици пък той ще доведе до пета COVID вълна още в началото на следващата година.

До момента експертите са на мнение, че новият вариант може да е до 5 пъти по-заразен в сравнение с първия, открит в Ухан. Най-уязвими ще са неваксинирани и непреболедувалите. При ваксинираните защитата може да се окаже по-слаба, но няма данни вирусът изцяло да прескача имунитета, изграден от препаратите. До 10 дни ще разберем има ли го новия вариант и у нас.

Възможно е Омикрон да се окаже цели 5 пъти по-заразен от първия вариант на коронавируса, смята проф. Ива Христова. „Британският вариант беше 60% по-заразен от изходния - уханския вариант. След това следваше Делта, който беше 60% по-заразен спрямо британския вариант. А тук изведнъж имаме много високо покачване. Най-незащитени ще бъдат неваксинираните и неболедувалите”, каза тя пред Нова тв. 

Според епидемиолози този път дори преминалите през инфекцията ще се окажат уязвими. „Повечето от идентифицираните като тревожни мутации има индикации, че дават на новия вариант сила да презаразява отново, да пробива имунитета и имунната защита”, коментира д-р Петър Марков.

От Националния център по заразни и паразитни болести започват мащабно проучване на съмнителни проби, дадени при тестове на летища и граници. „Ще има тясно следене на всички възможни пътища, от които може да влезе. Мисля, че все още не е в България. Единични са случаите в по-големите европейски страни, които имат много по-засилен туристически трафик”, посочи проф. Ива Христова.

Ако бъде регистриран у нас обаче, на Омикрон ще е нужно много по-кратко време, в сравнение с предишни варианти, да се превърне в изцяло доминиращ, прогнозират математици. „Този вариант трябва да се бори някъде около три седмици, за да измести текущия. Ако не го пуснем до Никулден, общо взето до към Коледа, Нова Година, няма да имаме особени проблеми”, заяви проф. Николай Витанов.

Така най-добрият сценарий е петата вълна да дойде през януари, когато четвъртата вече е отшумяла. Ако се застъпят обаче медиците ни отново ще са изправени пред голям натиск, казват експерти. Затова препоръчват страната ни да последва примера на държавите, въвеждащи нови ограничения. „Очаквам през тази седмица затягане и у нас”, каза проф. Ива Христова.

Най-добрата защита засега остава имунизирането, допълва тя.