Проф. Ива Христова: Трябва да се засили контролът по спазването на COVID мерките

Общество

01-12-2021, 14:51

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Вероятно Омикрон не е далеч от нашите граници, при всички случаи ще има следваща вълна", заяви тя

Трябва да се засили контролът за спазване на противоепидемичните мерки, за да не бъдат те проформа, а наистина да пазят хората. Това заяви пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Вероятно Омикрон не е далеч от нашите граници, но няма засега доказан случай в България, въпреки че се прави насочено изследване на 500 до 800 проби на седмица", обясни тя. По думите ѝ за този нов вариант на коронавируса се знае, че изведнъж тръгва с множество мутации, затова се предполага, че се е появил от продължително съществуване на вируса в лица с имунен дефицит.

"Основното притеснение е, че е много по-заразен от Делта варианта и го измести, за разлика от други варианти, които нямаха потенциал да се разпространяват и останаха минимални бройки в света. Омикрон тръгва с висок потенциал за разпространение, но съвсем не знаем дали ще бъде тежка клиничната картина на протичане - напротив, към момента данните са за сравнително леки симптоми. това са данните както от Европа, за внесените случаи, така и от ЮАР - за случаите, които има там", заяви проф. Ива Христова.

"Дори с намалена ефективност, ваксините ще действат и това е единственото нещо, което може да направим, за да се предпазим", подчерта тя и добави, че със сигурност ще има следваща вълна на заболеваемост от CОVID-19.

"Сценариите за съжаление са песимистични в това отношение, при всички случаи ще има следваща вълна. Много трудно ще го спрем, въпросът е поне да го забавим, да намил разпространението така че да не засегне здравната ни система. Излизаме от вълната на Делта варианта, но въпрос на нашето съзнание и затягане на мерките е колко дълъг ще е промеждутъкът между двете вълни", коментира проф. Христова.