ГЕРБ: Служебното правителство създаде криза в образованието

Политика

02-12-2021, 13:12

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ГЕРБ с призив още утре децата да се върнат в училище без тестове или когато се осигурят такива. „Това служебно правителство показва, че образованието не му е приоритет. Лицемерие е да се събираш в МОЛ-а и да казваш, че образованието ти е приоритет. Видя се и в актуализацията на бюджета - 0 лв. Да ни е честита тази промяна.“ Това заяви бившият министър на образованието Красимир Вълчев на брифинг на ГЕРБ.

Той изтъкна, че има противозаконни и противоконституционни действия на кабинета на Радев. Вълчев поясни, че има организационна немощ и липса на планиране, посочи, че за разлика от началото на пандемията, вече има щадящи тестове.

„Останалите страни се ангажираха и го направиха. Правото на образование е важно. Децата натрупаха много негативи- обездвижване, „окастерена“ форма на обучение“, подчерта Вълчев.

Според него трябва да има предвидимост в осигуряването на тестове и те биха предложили тестването да се правят вкъщи.

„Друг въпрос е дали то да бъде задължително или по решение на родителите. У нас може да се направи от родителите с промени в нормативната уредба. Някои държави се отказаха от тестване на децата, защото тези, които остават вкъщи не успяха да осигурят ефективна форма на обучение. Предложението да се правят тестовете вкъщи ще позволи никой да не остане вкъщи“, обясни бившият министър. 

„В момента процентът на положителни тестове е нищожно малък – 0, 0035 %, което означава, че или тестовете, които купуват, не стават, или малките не са толкова големи преносители“.

„Обучението в електронна среда е ефективно не повече от 2-3 седмици, защото статистики показват, че след това учениците губят мотивация, а по-малките и умения да учат.

„Изборите минаха, призоваваме двамата министри да върнат всички ученици в клас още утре - без тестове, а щом има тестове да започнат да ги прилагат“.

От младежката структура дадоха пример с това, че над половин милион деца са лишени от ефективно обучение и родителите не знаят какво се случва и трябва да действат от днес за утре. Те се възмутиха, че студентите могат да посетят дискотека, мол или фитнес, но не и на лекция, въпреки че ВУЗ-те са направили нужната организация.

Тома Биков цитира образователния министър, който обясни, че първо МОН се е съобразил с вида тестове, но когато е тръгнало обсъждането на фирмите, представителя на МОН е бил изгонен от обсъждането. „Именно тогава и комуникацията между МОН и МЗ се е скъсала.

От ГЕРБ заподозряха, че тече явно някакъв пазарлък за тестове с фирмите и така се жертват децата.

„Това е абсолютен цинизъм и дори на ръба на престъпност - да жертваш децата, защото не можеш да си разпределиш комисионите, е много повече от всичко, което се случва през последните месеци“.

Биков заяви, че двамата министри са показали пълен провал и колкото златни медали да си дадат това няма да промени факта, че децата имат право на образование.