ГЕРБ-СДС внасят мораториум срещу тегленето на нов държавен дълг (Видео)

"Тегленето на всеки един лев дълг означава загробване на бъдещето поколение", заявиха от партията

"Още днес внасяме предложение за налагане на мораториум върху взимането на нов дълг, преди да се състави правителство.“ Това обяви бившият финансов министър от ГЕРБ и депутат в 47-ото Народно събрание Кирил Ананиев.

По думите му към момента във фискалния резерв има средства и те ще са достатъчни и не е необходимо държавата да задлъжнява още повече.

Ананиев е категоричен, че емисионният календар е с лошо управление.

"Само през последните 2 месеца почти всяка седмица се теглят по 500 млн. лв., без да се дават мотиви за какво се теглят тези пари.“, обясни той и допълни „ Когато от ГЕРБ теглихме такъв заем, то винаги гледахме той да е с такава лихва, че да носи пари в бюджета, а сега се случва точно обратното“

Според бившия финансов министър служебното правителство с тези си действия е направило така, че се е натоварила банковата система и нейната ликвидност и са получени много негативи.

Третата причина за внасянето на мораториума е, че бюджетът завършва на излишък от 580 млн. лв.,  което означава, че до края на годината няма как да се завърши с дефицит от около 5 млрд. лв.

"Тегленето на всеки един лев дълг означава загробване на бъдещето поколение. Ние сме против това. Затова искаме мораториум. Трябва да бъдем консервативни.“, обясни пред журналисти депутатът Александър Койчев.

"Харченето на пари трябва да е на базата на изкараното“, категоричен бе депутатът Александър Ненков. 

„Повече от година се наслушахме  на клетви, заклинания и приказки за по-добро управление, но всъщност това се е оказа една загубена година.“, категоричен беше той.