Гешев: Тук е възможно да нарушиш Конституцията и да смяташ, че си напълно недосегаем

Политика

06-12-2021, 14:16

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Политици си мислят, че са от кастата на богоизбраните", заяви главният прокурор

Прокуратурата ще се старае България да е правова държава, а не Древния Рим за шепа богоизбрани. Това заявяв главният прокурор Иван Гешев в интервю за „24 часа“.

На въпрос как ще коментира призива на  съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и негови съпартийци да подаде оставка, Гешев коментира, че щом му искат оставката, значи си върши работа:

"Явно ще трябва да извървим още дълъг път преди да станем истинска европейска правова държава, защото там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките, а тук е възможно да нарушиш Конституцията и евентуално да станеш канцлер и да смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал“.

Обвинител номер едно призова политиците да работят в интерес на гражданите, а не да участват в междуинституционални войни и лични вендети.

"Противоречи на базовите европейски стандарти да се правят конституционни промени „за“ или „против“ една институция или „за“ или „против“ отделна личност. За мен е странно как от една страна се говори за върховенство на закона, а от друга - се пропагандират идеи, които са в явно нарушение на задължителната практика на Конституционния съд, както и на основополагащи правни принципи", заяви Иван Гешев.