ГЕРБ: Зеленият сертификат да отпадне за всички или да стане задължителен и за НС

Политика

08-12-2021, 10:02

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Това ли е новият морал в политиката?", попита Десислава Атанасова

"Народното събрание да вземе решение за зеления сертификат – или и в парламента да се влиза с него, или да задължи здравния министър да го отмени напълно.“ Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в декларацията от парламентарната трибуна.

"Време е НС и ние като народни представители и ние със своя личен пример да покажем, че няма двоен стандарт“, призова Атанасова.

"Вчера Председателският съвет отхвърли предложението на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в сградата на Народното събрание да се влиза със зелен сертификат. Това решение, уважаеми колеги, по своя характер има няколко последици или аспекта. На първо място, може би то дефинира кой в тази държава се счита за богопомазан или богоизбран. Тези, които не желаят да спазват мерките, законите, разпоредбите, заповедите, като че ли единствено се намират в тази пленарна зала. На второто място, се доказа, че клетвата да се спазва Конституцията и закона вероятно за част от вас не важеше, и в качеството им на министри, и в качеството им на народни представители. Доказахте, че не зачитате труда на българските лекари, скръбта на всички, загубили свои близки и роднини. За вас очевидно човешкият живот и здравето нямат никакво значение. Чудя се как е възможно изобщо да считате, че двойните стандарти и изисквания трябва да бъдат норма оттук нататък за богопомазаните да влизат без сертификат, без PCR тест, без антигенен тест? За всички останали български граждани, които се редяха месеци наред на опашки, нещата стояха по друг начин. Хората, които се чудят, как да си платят антигенните и PCR тестовете, какво да кажем за тях? Това ли е новият морал в политиката?“, запита Атанасопва.

Тя заяви, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще внесе два законопроекта по темата и призова НС да ги обсъди спешно.

"Или да задължим министъра на здравеопазването в заповедта от 26.11.2021г. да бъде включена като отделен обект сградата на НС и достъпът до нея да подлежи на обща регулация – достъпът на всички депутати да бъде с представяне на документ за ваксинация, преболедуване или изследване. Или втори тип проект на решение – НС да задължи министъра на здравеопазването в същата заповед да отмени за територията на Република България изискването за представяне на зелен сертификат за всички сектори и да отпаднат всички ограничавани дейности, посочени в заповедта“, заяви още Атанасова.