Любен Дилов: За първи път виждам културен министър да се държи като милиционер

Политика

08-12-2021, 10:56

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той нарече Велислав Минеков културен аватар на Румен Радев.

"В журналистическата си практика съм виждал милиционери да искат да бъдат културни министри, но културен министър да иска да бъде милиционер - виждам за първи път", това заяви Любен Дилов от ГЕРБ от трибуната в НС. Той нарече Велислав Минеков културен аватар на Румен Радев.

"Това е новост. Случвало се е в Съветския съюз и Третия райх, но в България не се е случвало по времето дори на Тодор Живков. Какъвто и спор да има един министър с медия, редно е този спор да се реши по културен начин, без помощта на полиция. Вашият спор с вестник "Труд" е във ВАС и е важно да разберем правното основание, за да се обърнете към полиция, защото изпълнението на административна заповед, оспорена в съда, не изисква намеса на полицията", каза още Дилов.

По думите му действията на Минеков са били меко казано некултурни. "Не ги наричам цензура, защото цензурата изисква известно усилие, а не състояние на когнитивен дисонанс - разминаване между действителност и самопредстава, в което вие често изпадате", посочи Дилов.

"Явно много мразите Петьо Блъсков, за да му пратите Светослав Трайков. Вашите действия бяха меко казано некултурни. Аз дори тая една надежда, че това не е сблъсък между изпълнителната власт и една медия, а един перформънс, но имам подозрение, че не е така, защото вашия патрон, чиито културен аватар сте вие, на срещата си вчера каза два пъти - "Ако трябваше да се разправяме с медиите, щяхме да подкараме първо ПИК", заяви Дилов.

Според него "Продължаваме промяната" може да разменят Бойко Рашков и Велислав Минеков в редовния кабинет.