От МЗ обмислят по-строги мерки, ако случаят на „Омикрон“ се докаже

Общество

08-12-2021, 17:07

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това заяви служебният заместник-министър на здравеопазването

Ще бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки в България, ако се окаже положителна пробата за COVID, за която има съмнение, че е от варианта Омикрон. Това заяви служебният заместник-министър на здравеопазването Тома Томов, предаде БНР.

"Пробите ще бъдат готови и секвенирането в четвъртък вечер или в петък и съответно от резултатите ще се вземат необходимите мерки. Знаете, че към момента няма категорични научни данни относно варианта на Covid-19 "Омикрон". Може би по-задълбочени научни данни ще се получат в средата или в края на този месец", каза още Томов.

Пробата се изследва в Националния център по заразни и паразитни болести. Паралелно с тестването, се издирват контактните на пациента, както и местата, които е посетил, допълни заместник-министърът:.

"Дори самата хипотеза, че има такъв вариант на вируса, властите извършват в момента епидемиологично проучване: къде е минал, къде е бил през последните няколко седмици, с кои хора е общувал с оглед точно на тази профилактика и превенция", посочи Тома Томов.