Станимира Петрова предава спортния си дух на младежи в проекта „Умни в образованието, активни в спорта“

Общество

12-12-2021, 09:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова стана част от иновативния проект на Асоциация „Докосни дъгата“, насочен към деца и младежи от 14 до 19-годишна възраст. На платформата „Умни в образованието, активни в спорта“ могат да бъдат намерени полезни лекции, упражнения и онлайн курсове. В нея ментори са популярни и успели личности от сферата на българския спорт, култура, образование и медицина, които отправят важни здравословни съвети и мотивиращи послания към подрастващите момчета и момичета.

Какво е необходимо за успеха в отделен спорт? Бързината, ловкостта и силата със сигурност са полезни, но също и конкурентоспособността, постоянството и умствената сила. Станимира Петрова представя видео уроци, имащи за цел да осигурят балансирана физическа подготовка в издръжливост, сила, скорост, гъвкавост и други основни фактори за спорт и здраве.

Обучението има няколко функции:

1. Формира, укрепва и възстановява умения, които играят спомагателна роля при усъвършенстване на даден спорт.

2. Създава нови способности и повишава работния капацитет на вашето тяло.

3. Активна почивка като възстановителен процес след специфично спортно натоварване.

 

Проектът „Умни в образованието, активни в спорта“ /“Smart in education and active in sport“/, изпълняван от Асоциация „Докосни дъгата“, е финансиран по Програма „ЕРАЗЪМ+“, Ключова дейност 2 „Стратегически партньорства“, и е със срок на изпълнение 24 месеца. Дейностите са в посока насърчаване на ефективна и иновативна педагогика, насърчаване на подхода STE(A)M в образованието, чрез преподаване в контекста на спорта и междукултурното многообразие.

Станимира Петрова споделя, че се е включила в начинанието с огромно желание, тъй като иска да предаде на българските младежи част от своя спортен дух, който ѝ помага не само да печели битките си на ринга, но и да води здравословен начин на живот.

***

Енергична, усмихната, мотивирана и отдадена на това, което прави. За нея отказването не съществува, защото е родена да бъде победител!

Съдбата на Станимира Петрова е необикновена. Смелото ѝ сърце я вкарва в бойните спортове от ранна детска възраст. Едва 8-годишна тя вече тренира таекуондо в родния си Асеновград. Талантът ѝ е увенчан с европейска и световна титла. Започва да се занимава с бокс през 2014 г. и само няколко месеца по-късно в Чеджу (Южна Корея) става първата българка със световна титла в този спорт. Във визитката ѝ блестят и две европейски титли – от 2016 г. и от 2018 г. Става и безапелационен шампион на Европейските олимпийски игри в Минск (Беларус).

„Когато се качих на ринга за първи път, разбрах, че това е моето място. Аз съм европейска и световна шампионка по таекуондо, световна шампионка по бокс през 2014 г., двукратна европейска шампионка по бокс с две купи от Европейското. Не мога да повярвам, че съм постигнала всичко това“, споделя Станимира Петрова, чиято колекция от медали не престава да се увеличава, и допълва: „Обичам България и искам да се кача на олимпийския връх с българския флаг, слушайки българския химн!“.