Румен Петков настоя за оценка на последните осем месеца работа на служебното правителство

Председателят на АБВ Румен Петков настоя за оценка на последните осем месеца работа на служебното правителство, като акцентира в дейностите в няколко сектора – спорт, енергетика, култура.

В Министерството на спорта, според Петков, се вършат смущаващи неща, като се започне от детския и младежки спорт, разпределение на средствата, фаворизиране на определени федерации и неглижиране на други.

Колкото до Министерството на културата – напрежението там граничи с абсурд, коментира Петков и припомни заповедта на отишлия си вече служебен министър, с която налага серия от структурни и организационни промени. Като най-крещящ и унизителен за автора на тази заповед, е примерът, с който предложението на Минеков е върнато от МС, коментира Петков.

Последните осем месеца от управлението на сектор "Енергетика" са пълен провал, като резултатите от бездействието на служебния министър на енергетиката Андрей Живков ще доведат до краткосрочни и дългосрочни катастрофални последствия, посочи Петков. В коментара си за сектора, той заяви, че в осемте месеца служебното правителство не е успяло да види състоянието на електроразпределителните дружества, където натрупаните загуби са над 400 милиона лева, в резултат на разликата между цените на свободния пазар и регулираните цени за бита на КЕВР. Подобна ситуацията Петков описа и при топлофикациите, работещи на газ. Те също трупат милиони задължения заради разликата между регулираните цени на синьото гориво и тези на свободния пазар. Заради бездействието на служебния кабинет, Петков прогнозира проблем с доставките на електроенергия за бита още през януари.

Друг провал, продължен от служебния кабинет, е стоежът на интерконектора с Гърция, който е видимо, че няма да бъде завършен до края на годината – предоговореният срок. Румен Петков за пореден път бе категоричен, че страната ни следва да предяви искане за възстановяване на пропуснати ползи в размер на 2 милиона лева дневно. Заради всички загуби, които държавата ни понася заради неспазени договорни срокове, председателят на АБВ настоя министърът на икономиката незабавно да отстрани българските представители в борда на българо-гръцката компания ICGB.