Наблюдаващите прокурори по делото за АМ „Хемус“ искат отвод от разследването

В резултат на оказвания безпрецедентен натиск наблюдаващи прокурори от Софийска градска прокуратура (СГП) по дело, свързано с изпиране на над 53 млн. лева, предназначени за строителството на ЛОТ-5 от АМ „Хемус“, са подали пред Апелативна прокуратура-София искане за самоотвод. Това съобщи в изявление пред медиите заместникът на административния ръководител на СГП Иво Илиев.

Магистратите са счели, че на работна среща в ГДБОП, проведена на 11.12.2021 г., пряко е въздействано върху техните вътрешни убеждения чрез неправомерен натиск да извършат действие извън закона, да не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, както и да му разрешат да пътува извън страната. „Отделно от това, предвид образуваното от СРП досъдебно производство, колегите смятат, че това би довело до оказването на допълнителен натиск спрямо тях, което ще им попречи да вземат решения по делото“, обясни мотивите на колегите си прокурор Илиев. „Продължаваме да смятаме, че всичко, което се случва е недопустимо и е в интерес на престъпността, но не и на българските граждани“, подчерта още Иво Илиев.

Административният ръководител на СГП Илиана Кирилова допълни, че ако Апелативна прокуратура-София приеме мотивите на прокурорите и тяхното искане за самотвод, делото ще бъде разпределено отново на случаен принцип. Тя потвърди желанието на прокуратурата да работи със структурите на МВР в интерес на обществото и в интерес на разкриването на обективната истина по конкретното досъдебно производство. "С оглед на създалата се ситуация отсега нататък извършването на процесуално-следствени действия, възложени на структурите на МВР, ще бъдат извършвани в кабинетите на прокурорите“, каза още градският прокурор на София.