Oт ИТН се ядосаха на Кирил Петков заради "зеления сертификат"

От партията на Слави Трифонов се обявиха срещу въвеждането на зелен сертификат в министерствата

От "Има такъв народ" се противопоставиха на обявения от правителството т.нар. Национален план за държавна администрация без COVID-19, по който днес беше посочено, че със заповед на премиера Кирил Петков се въвежда „зелен сертификат“ за достъп до сградата на Министерския съвет.

Преди това Петков каза също, че ще търси начин COVID сертификатът да бъде изискван и за други администрации и настоя работодателите също да го въведат.

Депутатът от ИТН проф. Андрей Чорбанов заяви, че никъде в коалиционното споразумение не е залегнала подобна мярка, предаде БНР.

"Цялостната политика на това правителство и бъдещите му действия се основават на подписаното коалиционно споразумение. Никъде в споразумението не е записана и дума за "зеления сертификат". Този акт, касаещ бита и упражняването на професията на огромна част от българското население, по никакъв начин не кореспондира със заложените параметри и подписаното споразумение, касаещ прекия или косвен натиск към гражданите да се ваксинират. Нещо повече  - задължителното въвеждане на здравен сертификат предполага и безплатна алтернатива на безплатната ваксинация“, заяви Андрей Чорбанов.

На брифинг днес началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова заяви, че правителството е взело решение плавно да се премине към план „Държавна администрация без COVID-19“.