ВАС отмени избора на ректор на Техническия университет в София

Общество

18-12-2021, 17:18

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това означава, че трябва да бъде назначен служебен ректор, който трябва да организира и проведе изборите за нов ректор

Върховният административен съд отмени избора на ректор на Техническия университет в София, съобщава БНР. Това се случва след жалба на един от общо петте кандидати за поста през 2019 г., когато се състоя изборът за длъжността. Предстои министърът на образованието да назначи служебен ректор на университета.

През октомври 2019 г. общото събрание на ВУЗ-а избра за нов ректор проф. Иван Кралов след балотаж между него и проф. Любомир Димитров.

Изборът обаче е обжалван в Административен съд София-град от друг от кандидатите за поста - проф. Веско Панов. Той не съгласен с възможността членовете на Общото събрание да гласуват в подкрепа на повече от един кандидат преди балотажа, както реално се е случило.

По негови думи от гласували 380 души има 806 гласа "за", подадени за кандидатите, което според него противоречи на конституционната разпоредба, че изборите в България се провеждат въз основа на общо пряко и равно избирателно право, а равно избирателно право предоставя право на само един глас.

Въпреки че Административният съд в София-град е отхвърлил жалбата на проф. Панов, на 16 декември тази година ВАС е отменил избора на ректор от края на 2019 г. Това означава, че трябва да бъде назначен служебен ректор, който трябва да организира и проведе изборите за нов ректор.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"