Бойко Борисов: Мораториумът не решава проблема, а го отлага за 1 април (Видео)

Политика

21-12-2021, 17:04

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Никой не обясни, че мораториумът не решава проблема. Това, което се прави в момента, отлага проблема за 1 април", обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в пряко включване от централата на партията.

"Тези пари, които се трупат като загуба на ЕРП-тата, се трупат. Този мораториум не решава въпроса, той го отлага. Но понеже и БСП, и други партии искаха да има, то го има", допълни Борисов. "Държавата поема буфера със своите инструменти, които има. Ето това се опитахме да им предложим, но те не ни разбраха. Отлагат нещата за 1 април. И нещо друго - чувам, че евентуално януари или февруари, като се приеме бюджетът, ще трябва да се актуализира юни", посочи още той.

"Залогът е народът, бизнесът, хората и ние трябва да го правим. Като опозиция ставате и показвате грешката им, казвате какво мислите", обърна се лидерът на ГЕРБ към своите.

"И на нас ни предлагаха два пъти мораториум, но не се съгласихме, защото това отлага проблема. След Орешарски платихме за КТБ, за американските централи и за руските реактори, над 6 млрд. Популисткото харчене на пари някой трябва да го върне. Ако искат да чуят, добре. Цялата власт е тяхна, те носят цената на управлението. Това е ясно, нашият канал може да го наричаме Свободна Европа, защото не е под натиск и ще го ползваме за нашите членове и симпатизанти, за да могат да ви чуят", заръча на депутатите си бившият премиер.

Според него служебният здравен министър Стойчо Кацаров е опорочил зеления сертификат и затова сега никой никъде не го търси.

"За да отидеш на театър или ресторант, ти трябва сертификат. Или за всички веднага, или ги направете по закон. Това е унизително. Тук има доктори, професори... Ваксината за деца. Аз мисля, че на такива дърти вампири като нас, и да има проблем, няма голямо значение. За децата, докато не сме на 100% сигурни, че това е 100% гарантирано, че не уврежда, може да се изчакат и изследванията, за да сме сигурни. Толкова бързо, за тези рНК ваксини на малки деца, нека да мине малко време, не е като при възрастните. Днес 150 са починалите, но много услужливо медиите казват, че имало натрупване. Има ли значение има ли натрупване или не? Мъртвите са мъртви. При нас показваха черни чували, сега не ги показват. Сега казват "загубиха битката". Позицията за зеления сертификат е такава - или за всички, или за никой. Аз, като недоктор, смятам, че трябва да минат няколко месеца за децата и да не се слага, не се налага за децата да се бърза, те се заразяват по-малко, поне от това, което знаем," коментира още лидерът на ГЕРБ.

"Те се държат така, все едно сме управлявали до онзи ден. Василев три пъти беше министър, Петков беше министър, интересни са ми, като кажат за азерския газ. Хора, за 8 месеца, ако сте могли, защо не сте го купили? 100 дни, те управляват 9 месеца. Аз пет години бях главен секретар и пет години бях кмет на столицата. Нека да им дадем шанс, да се научат. В парламента влизат хора, за да творят закони, а не да се учат. Това е, което искам да ви кажа", завърши наставленията си Борисов.

"Свободна Европа" си е "Свободна Европа". Нощно време имахме един ВЕФ, милицията на Рашков душеше, баща ми ме биеше, аз не се иронизирам с колегите, на УКВ пращящо се хващаше. Едва ли не ГЕРБ внесли мораториум и той е грешен. Нинова го каза ден преди това, че трябва да има. Те могат утре да поискат да го махнат, ако си направят мерките. Георг, не се заяждай с тях. Те се учат от Радев. Той за първи път на Европейски съвет ходи със "Спартан". Оттам вече на "Еърбъс"-а и "Фалкона", по-луксозни са. Ще ходи премиерът пеша. Той толкова работа има за вършене, искал е да каже, че ще изглежда по-народен. Той и Радев ходи един път с колело на работа, ама един път. Не бъдете дребнави. Да, не го е казвал, но приемайте нещата, че така ги е подредил народът и ние се съобразяваме“, каза още бившият премиер.

"Друга важна тема, по бюджета все още няма нищо. Комисии няма да ви дадат. Те не са като нас да дават комисии на опозицията. Харесва ми как действат, безскрупулно. Ще си наредим хора в прокуратурата, другият викаше, че това са неправилните хора. 150 умрели и Коста Ангелов да е министър, щеше да е чудовищно... Да няма лекарства, да е тръгнал да ваксинира децата, но това не е най-важното. Важно е държавата да върви напред, но с тоя ръст на цените и на газа и ще дойде време това, което сме построили, България няма страх и риск да остане без газ. Аз през 20 дни ходех да проверявам как се строи интерконектора с Гърция", заяви Борисов.

Борисов добави, че от ГЕРБ са направили и внесли предложение, ДДС за ресторантьорите да остане 9%, както е досега, защото бизнесът е в криза. Предложението е по-ниският ДДС да остане и през цялата 2022 г.

Лидерът на ГЕРБ заръча на депутатите да следят какво се случва в Украйна.