16-годишно момче е най-младият българин в класация на "Форбс"

Общество

25-12-2021, 19:34

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Радостин Чолаков се занимава с програмиране от 9-годишен

16-годишният Радостин Чолаков е най-младият българин, класиран в престижната класация на "Форбс 30 под 30". 

Той започва да се занимава с програмиране, когато е само на 9 години.

"Винаги ми е било любопитно как работят телефоните, компютрите, игрите, които играя и винаги съм се чудил дали може и аз да създам такива”, каза Радостин Чолаков.

Така, малкото момче от родопското село Барутин започва да прави своите големи крачки в компютърните технологии. Успява да разработи платформата "Азбуки.ML" за обработване на български език. Радостин започва проекта преди година заради липсата на софтуер, който работи с родния ни език. 

"Целта ми с тази платформа беше наистина да подобря поддръжката на нашия език в онлайн средата”, разказа ученикът.

Проектът на Радостин вече се използва и от големи компании.

„Първоначално идеята беше да я използвам за мои лични цели. След това развих проекта си, за да може да бъде използван от образователните институции”, допълни младежът.

Мечтата на Радостин е  да развива софтуерни компании за иновативни проекти и изкуствен интелект. И въпреки че в училище го наричат родопския Бил Гейтс, иска не да подражава, а да прилича на себе си и да служи за пример не само на малкия си брат, но и на всички останали младежи.

"Програмирането за мен винаги е било като магия. Бих искал да оставя следа в технологичния свят", заключи Радостин.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен