Не се очаква понижение на цените на горивата по бензиностанциите този месец

Общество

10-01-2022, 15:21

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев

През януари няма да видим понижение на цените на горивата по бензиностанциите. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред БНР.

"За съжаление прогнозата не може да бъде особено розова. Тя е трудна и неясна“, смята Терзиев.

За първите десет дена на месеца има постепенно и устойчиво покачване на международните цени. Според Терзиев това е притеснително. По думите му към днешна дата не се очертава явна тенденция на понижение.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация дори отива и по-далеч в прогнозите. Той смята, че през януари цените ще растат, а в най-добрия случай на бензиностанциите няма да видим промяна в стойностите на горивата. Поевтиняване може да има само при пропан-бутанът.

„Очаквам пропан-бутанът да поевтинее. Успоредно с това следващите няколко дни метанът за автомобили, компресираният природен газ, ще продължи да се покачва. Масово цените ще минат 3 лева. Когато единият алтернативен продукт поевтинее, в същото време другият ще стане почти нетърпимо скъп. Ще има отлив от този продукт.“

При бензина и дизела няма да има добра новина, посочи Терзиев. Според него ако няма увеличение, то цените ще се задържат. Относно недостиг на горива в България, Живодар Терзиев подчерта, че от средата на декември ситуацията на Балканите е спокойна.