Удължиха Бюджет 2021 до края на март, опозицията пита как училищата ще платят 30% по-скъп ток

Политика

12-01-2022, 12:34

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Бюджетните организации нямат буфери, с които да поемат такива разходи, категоричен бе Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС

Народното събрание стартира седмичната си работа с решение за удължаването на действието на Бюджет 2021. С едно гласуване народните представители удължиха срока на действие не само на държавния бюджет, но и на бюджетите на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване за миналата година.Така те ще продължат да действат до 31 март 2022 г. Причината е липсата на редовно правителство, което да подготви бюджетите навреме и те да бъдат гласувани в края на миналата година.
Предложението подкрепиха 122 депутати. „Против” бяха 10, а 74 се въздържаха.
"Правителството не само си дава комфорт, но и пести пари, защото бюджетът им ще е само за 9 месеца, което означава, че се правят сметки за социалните плащания", посочи Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.  "Политиката им по доходите ще започне да действа от първи април, това е много удобно за правителството. Разбираме, че законопроекта трябва да се приеме, но не разбираме защо при тези растящи цени постъпват по този начин? Как ще посрещнат организациите тока за януари и февруари? Бюджетните организации нямат буфери, с които да поемат такива разходи", категоричен бе Вълчев.

"Ласкаем се, че искате да удължите бюджета, който бе изготвен от правителството на ГЕРБ", заяви от парламентарната трибуна Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС, който още в началото на заседанието даде да се разбере, че коалицията не подкрепя това удължаване. „Не може на 1 януари да нямаш визия каква ще ти бъде приходната част до края на годината", категоричен бе той.

Цончо Ганев от "Възраждане" също подчерта, че удължаването на стария бюджет ще е погубно,у особено за училищата, които ще трябва да решават от къде да вземат пари, за да платят ток с 30% по-скъп. „Това ли е държавническо мислене? Да се каже каквито разходи имате оправяйте се, ние ще ви дадем повече пари от април. Тоест спасението на давещия е в собствените му ръце", заяви Ганев.

Със законопроекта се удължава действието на плащания, размери и квоти, които се запазват на нивата от 2021 г. до 31 март 2022 г., като например:  минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител; максималният размер на присъдената издръжка, която се изплаща от държавата по Семейния кодекс;  средномесечният доход и размерите на месечните и еднократните помощи по Закона за семейни помощи за деца; и др.