Протест срещу зеления сертификат и опит за щурм на парламента /обновена/

Протестиращи успяха да пробият полицейския кордон около НС и настояха да влязат в сградата

Протест срещу зеления сертификат и противоепидемичните мерки започна по обяд пред сградата на Народното събрание. Организатори са ПП „Възраждане“. 

Протестиращите са от цялата страна, на площада има хора от София, Хасково, Димитровград, Харманли, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово и други градове. Те са пристигнали организирано с автобуси и личен превоз, като някои са тръгнали от сутринта.

Проявата стартира с викове „Оставка“ и, поне първоначално, без напрежение с полицията. Стои обаче заканата на карантинираният партиен лидер Костадин Костадинов, че недоволните от ковид мерките идват, за да влязат в парламента.

Полицията е подготвена за ескалация на напрежението, като на място дори има водно оръдие. Вече се чуха и предупреждения, че призив за нахлуване в парламента ще се счита за опит за преврат, което ще отвърже ръцете на МВР.

"Опитахме с добро, но те не искат да слушат. Избрали са да са национални предатели. Няма да позволим пазарлъци, ние сме тук, за да кажем стига, искаме свобода. Мина времето за аргументи, две години се опитваме да водим спорове по отношение на този фарс“, прозвуча от трибуната.

От партията заподозряха инсцениране на КСНС, за да може властта да се скрие и карантинира за днешния им протест.

"Управляващите на практика изпратиха под домашен арест цялото ръководство на държавата – това не се е случвало досега в историята. Това е защото изпитват страх от вас – десетките хиляди българи, които ще подарят сметка“, заяви в пряко включване Костадин Костадинов.

Организаторите обявиха пандемията за „фарс“ и поискаха да няма никакви мерки. Според Деян Николов от партията на Костадин Костадинов ковид статистиката е „надута“, а клиентите на болниците влизали, подсмърчали и излизали. Теорията на „Възраждане“ е, че лекарите раздуват опасността, за да взимат повече пари.

"Исканията ни са да си върнем нормалността, да не ни дискриминират и да ни наричат антиваксъри, да освободим нас и децата си, да си живеем нормално, това искаме", казва един от протестиращите.

"Мисля, че всичко това, което се случва, е напълно ненормално и трябва да се сложи край“, коментира друг от демонстрантите.

Към 12:30 ч. беше арестуван и първият участник в протеста, известен на полицията. Той е имал в себе си газов пистолет.

Малко след 13,00 часа протестиращите успяха да пробият полицейския кордон и опитаха да нахлуят в парламента. Стигна се до сблъсъци, като полицията все пак успя да удържи щурма. По първонaчални данни има пострадали демонстранти и полицаи, както и депутат.

Националната служба за охрана барикадира входа на парламента с маси и подръчни вещи.

В следващите близо два часа периодично протестиращи се опитваха да пробият кордона от полицаи.

Към 15,20 часа демонстрантите научиха, че депутатите са били евакуирани и решиха да преместят протеста си пред сградата на Министерството на здравеопазването. В действителност се оказа, че заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин е наредил всички постоянни комисии да бъдат отменени, а администрацията да бъде изведена от сградата на парламента.