Голям български успех: Виктория Томова се класира за основната схема на Australian Open

Спорт

14-01-2022, 08:38

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора


България има своя втори участник на Откритото първенство на Австралия по тенис. Първата ракета при жените Виктория Томова успя да се класира за основната схема на Australian Open.

В среща от третия последен кръг на квалификациите тя не остави никакви шансове на румънката Ирина Мария Бара (№136 в световната ранглиста) и я победи с 6:2, 6:1 за 78 минути. По този начин софиянката, която е 119 в света световната ранглиста, се класира за втори път в кариерата си за основната схема на първия за годината турнир от Големия шлем Откритото първенство на Австралия след дебютното ѝ участие през 2018 година.

26-годишната Томова допусна пробив още в първия гейм на първия сет, но спечели следващите пет гейма, за да поведе с 5:1. Бара върна един пробив, но нашата сънародничка отговори с рибрейк и спечели първата част с 6:2.

Томова поведе бързо с 4:0 във втория сет преди румънката да върне единия пробив и да намали изоставането си. Вики обаче не ѝ остави шансове в следващите два гейма и затвори мача след 6:1 във втората част.

Успехът е трети за Томова в квалификациите в Мелбърн след победите над Деспина Папамихаил и Кейти Суон. Тази година тя е единственият български представител при дамите в Australian Open. Другият роден участник е Григор Димитров при мъжете.