Управляващата коалиция поиска оставката на Гешев, прокуратурата: това е непоправимо накърняване на независимостта

Политика

14-01-2022, 10:42

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В декларация от името на четирите формации в коалицията от трибуната на Народното събрание беше поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев. Декларацията бе от името на управляващото мнозинство - "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". 
Като мотиви в декларацията бяха изтъкнати редица констатации от международни доклади и документи на Европейския съюз; системно ниските нива на обществено доверие към главния прокурор според обществено проучване на Алфа Рисърч, масовите граждански протести, бездействието на прокуратурата и нейното ръководство за разследване на случаите на корупция по високите нива на властта, довели до налагането на безпрецедентни санкции по закона Магнитски, както и липсата на ефективно разследване по дела с висок обществен интерес.
В текста на декларацията се визира избирателното активиране на ръководството на прокуратурата в съответствие с политическата конюнктура, както и редица политически мотивирани изказвания и конкретни действия на главния прокурор.

Иван Гешев коментира поисканата му оставка на влизане във ВКС така: "Не съм запознат, защото пътувах. Но това, което мога да кажа, е, че днес не е денят, в който да обсъждаме българска политика, още повече кризисен пиар най-вероятно. Важният ден е процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд. Пожелавам успех на Захарова", заяви Гешев. 

Минути по-късно от пресслужбата на Прокуратурата изпратиха до медиите позиция по поисканата оставка. В нея се казва: 

"Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент.

Според обвинението "този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България". "Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото", се казва още в позицията. 

От ръководството на прокуратурата смятат, че представената декларация има изцяло политически характер. "Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и  здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани", завършва позицията.