Математик: Планът за справяне с кризата е лош, не се спазва и не се налага

Общество

19-01-2022, 10:59

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според Лъчезар Томов заболеваемостта при децата е рекордна и по-дългата междусрочна ваканция е необходима

"Планът на правителството за управление на кризата не е добър. Поначало планът е лош, а още по-лошото е, че не се спазва и не се налага. Трябва да се наложи със сила, да се упражни контрол от правителството." Това коментира пред БНР математикът Лъчезар Томов.

"Репродуктивното число се задържа около 1,2 – 10 души заразяват 12. Томов заяви, че сегашните официално обявени в статистиката случаи трябва да се умножат по 5 или по 6.", допълни той.

Математикът поясни, че през тази седмица има двойно повече случаи дневно в сравнение с миналата седмица, а същевременно бройките в болница и в интензивно отделение се задържат, което по думите му „не е възможно“.

Според Томов здравната система е на предела на капацитета си и в момента има случаи на хора, които не могат да стигнат до интензивно легло.

Досега естествено обръщане на вълна у нас не е имало, винаги обръщането е било вследствие на мерки, смята Лъчезар Томов.

Той изтъкна, че маската е „колективна отбрана, вид щит – те са в строя на войската и това е щит, който трябва да носят за партньора отдясно“, но всеки мисли само за себе си.

Според Томов заболеваемостта при децата е рекордна и по-дългата междусрочна ваканция е необходима.

Математикът е на мнение, че фалшиво отрицателните резултати от тестовете на децата в училище са „много по-редки от фалшиво положителните“.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"