Прокурорите във ВСС: Декларацията в НС за Гешев е без юридическа стойност и с политическа цел

Политика

19-01-2022, 17:32

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с остра позиция по повод декларацията на управляващата коалиция, с която миналия петък от парламентарната трибуна беше поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев.

В позицията се изразява безпокойство и възмущение от "безцеремонно погазване на принципите на правовата държава".

Според становище, което беше огласено от говорителя на Прокурорската колегия Калина Чапкънова, приетата декларация няма юридическа стойност и преследва политически цели:

"Обявената от трибуната на Народното събрание декларация няма юридическа стойност и очевидно е насочена към постигане на политически цели. Подобен род действия са израз на стремеж към отклоняване на вниманието от особено значимите обществени въпроси.

Затова те са недопустими и нарушават принципите за разделението на властите и върховенството на правото. Съвместните действия на изпълнителната и част от законодателна власт, представляващи недопустима намеса в съдебната система, застрашават установеният правов порядък и обществен ред", се казва в становището, посочва БНР.

Становището беше подкрепено от всички членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. То ще бъде изпратено на редица български и европейски институции.