Росен Плевнелиев: Кирил Петков трябва да докаже, че не е служебен премиер на държавния глава

Политика

22-01-2022, 13:00

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Росен Плевнелиев ще води инвеститори в Бяла

"В първия мандат президентът Радев се бореше за властта. Получи я. Сега може да направи какво поиска с държавата, той е силният човек в нея. Считам, че ще видим през втория мандат един различен президент. След като има цялата власт в държавата,  той наистина трябва да покаже, че е държавник“, заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев пред БТВ.

"Първият мандат беше лесен – да се борим срещу ГЕРБ, да изчегъртваме. Необходими са резултати по всички наболели проблеми на обществото. Така че Радев ще търси да демонстрира своите умения такива, каквито не видяхме в първия мандат. Да постигне определени резултати, защото успехът на държавния глава се мери по модернизацията“, смята Плевнелиев.

"Сигурен съм, че премиерът Кирил Петков ще се еманципира от Румен Радев. Но не искам това да бъде само по икономическите въпрос, убеден съм, че той има много идеи за икономиката на страната, но считам, че той може да направи едно историческо нещо за България – влизането на България в еврозоната. Това ще ни включи сред най-проспериращите страни и ще сложи край на руските хибридни планове“, каза Плевнелиев.

Засега обаче премиерът не е дал индикации, че е възстановил баланс между институциите. Кирил Петков трябва да докаже, че не е служебен премиер на държавния глава, а че е истински министър-председател на България, смята Плевнелиев.

"От един министър-председател се очаква повече работа и по-малко маркетинг“, коментира Плевнелиев по повод на посещението на Кирил Петков в Северна Македония, което според него „не е успех“.

По думите му „изпускаме да пресираме в дълбочина някои от най-тежките проблеми“ между двете страни. Той е категоричен, че Северна Македония трябва да покаже, че може да спазва правата на малцинствата, договора за добросъседство, езикът на омразата. В Скопие трябва да се извършат някои необходими реформи, които България преди 30 години, а Северна Македония още не е направила, настоя Плевнелиев.

Плевнелиев оцени като положителни позициите, които лидерите в България заеха след позицията на Русия и искането НАТО да се върне обратно в границите си преди 1997 г. Поименно бяха назовани България и Румъния.

„Добре е, че държавният глава излезе с ясна и категорична позиция. Но на мен ми се е искало винаги България да е малко по-амбициозна“, посочи Плевнелиев, но отново отбеляза като грешка изказването на Радев, че „Крим е руски“ по време на предизборната му кампания.

По думите му има нужда от свикване на Консултативен съвет за национална сигурност и обща позиция по въпрос. Според него може да се очаква подкрепа от БСП в тази ситуация, тъй като партията е била за членството в НАТО.