И шивашки цехове са на ръба на фалита заради високите цени на тока

Общество

23-01-2022, 10:15

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Фактурите объркаха всички сметки в бранша, а темата за фалитите става все по-актуална

Кризата с високите цени на тока е факт и в шивашките цехове. Фактурите объркаха всички сметки в бранша, а темата за фалитите става все по-актуална, стана ясно от репортаж на Нова телевизия.

Шивашкият цех на Йорданка Делиова отваря през април миналата година. 8 месеца по-късно перспективите пред бизнес начинанието не са никак добри. „Всичко е взаимосвързано - коронавирусът, повишаването на сметките, дори на осигуровките и така нататък. Това не се отразява добре”, коментира тя.

Преди няколко месеца шивашкият цех сключва добра сделка за голяма поръчка с чужда фирма. Сметките с днешна дата обаче вече не излизат. „Когато договорихме модели – работим с една италианска фирма, договорихме много добри цени. Сметките за тока бяха около 38 стотинки на киловатчас. Сега когато ги изработваме е около 69 стотинки на киловатчас, което означава, че на нас не ни се връзват нещата с приходите и разходите. Да речем ако ние шием една рокля за 10 евро, за тях е добре, те също имат разходи, но при нас ако се увеличи токът, водата и каквито и други да са разходи, те не са длъжни да компенсират това, което се случва в България. Ние работим с чуждестранни фирми. Те се интересуват от тяхната си държава и си искат поръчката такава, каквато е договорена”, разказва още Делиова.

Всяка следваща сметка за ток приближава шивашкия цех на Йорданка към фалита. „Когато получим сметката за ток, винаги е много голям шок за нас, защото винаги е по-голяма от предходната. Ако затворим фирмата, това ще са още повече разходи. Дори едно затваряне на фирмата не е без разходи. Симитли е много малък град, познаваме се с повечето хора тук, също така със собствениците на фирмите и нормално ние се оплакваме един на друг, само че няма кой да ни чуе”, казва тя.

На прага на фалита голям проблем шивашкият цех среща и с набирането на достатъчно жени и мъже за работа. Голяма част от тях сега са в карантина, а нови кадри няма, защото никой не харесва заплатите в бранша.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен