МОН: Още два областни града и 8 общини преминаха към онлайн обучение

Общество

24-01-2022, 16:03

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В още два областни града – Ямбол и Сливен, и в други осем общини учениците от V до XII клас ще се обучават онлайн до края на седмицата. Присъствено остава обучението за децата от първи до четвърти клас.

Това важи за шест общини в Пловдивска област - Пловдив, Куклен, Карлово, Раковски, Родопи и Сопот, както и за общините Габрово и Трявна. Мярката се въвежда още за учениците в градовете Стралджа, Ямболско, и Нова Загора, Сливенско.

Заповедите на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков са издадени след нареждане от Регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Частичното преминаване към онлайн обучение е заради по-високия процент на карантинирани заради Ковид-19 в съответните градове и общини. В МОН постоянно постъпват и се удовлетворяват искания за въвеждане на занятия от дистанция в електронна среда за отделни паралелки или училища.

Към днешна дата под карантина са 4,3% от учителите в страната и 2,99% от учениците. 5,18% от учителите са болни, а заразените ученици са 3,5%.

Обучението в електронна среда ще продължи до 28 януари т.г. включително. След това всички ученици и учители ще излязат в почивка. Учебните занятия ще се възстановят от 7 февруари – присъствено или онлайн в зависимост от указанията на здравните власти.

Изследването за  Ковид-19 за всички ученици в страната в първия ден на втория срок е осигурено. Днес МОН получи от Министерството на здравеопазването 700 000 слюнчени теста. Количествата ще бъдат разпределени в Регионалните управления на образованието до два дни.