Петков: Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия

Политика

26-01-2022, 15:32

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Правителството реши да приоритизира българската стратегия в посока деескалация на напрежението между НАТО и Русия, както и да се използват всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен.

Това обяви премиерът Кирил Петков след закритото заседание на Министерски съвет, на което кабинетът обсъди стратегията на страната ни по повод напрежението между НАТО и Русия.

"Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия. Тя ще е водеща, което значи български войски, българско командване и българско военно лидерство", каза премиерът.

"Оттук нататък България не трябва да бъде само консуматор на сигурност, а да е конструктивен партньор в рамките на НАТО", изтъкна Петков.

"Заедно с дипломатическите усилия България да направи стъпка към развитие на собствения си отбранителен потенциал в посока подготовка на това, което се нарича батальонна бойна група от български войски, от българско командване, с използване на националната командна верига, което да бъде и нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО." - изтъкна министърът на отбраната Стефан Янев.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска изрази надежда за решение на кризата между Русия и Украйна чрез средствата на дипломацията