Гешев от Брюксел: С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години

Политика

27-01-2022, 12:02

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Заличава се постигнатият в България напредък по отношение върховенството на закона, заяви главният прокурор

Заличава се постигнатият напредък в България по отношение върховенството на закона. Това заяви главният прокурор Иван Гешев от Брюксел. Посещението му е свързано и с изслушване пред групата LIBE, която следи за демокрацията, върховенството на правото и основните права в Европейския парламент. 

"Българската прокуратура е изключително притеснена, че последните месеци се заличава постигнатия напредък след приемането ни в ЕС по линия правата на човека и върховенството на закона. Наблюдават се притеснителни тенденции относно малцинствените групи и хората в неравностойно положение. не се чувствам горд като българин, но към момента Прокуратурата смята, че е важно да има по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение над страната ни", обясни той, цитиран от Нова тв. 

Иван Гешев коментира още, че се наблюдава и притеснителната тенденция за възраждане престъпността от началото на 90-те години. 

"Освен корупцията се възраждат и други проблеми, гражданите вероятно са го усетили. Става въпрос за телефонни измами, убийства и много други проблеми, които смятахме за решени", каза още той. 

По думите му се констатира  нарушение на закона, липсва на информиране на прокуратурата за  нарушения към лица в неравностойно положение, които могат да са потенциални престъпления.

"Притеснени сме и споделихме на евродепутатите. Според българското законодателство трябва да има общи щабове по тези теми. МВР се опитва да изземе правомощия на съдебната власт. Не българската прокуратура води война с институциите. Единствената война, която смятаме да водим е срещу престъпността", каза още той. 

Прокуратурата е готова да участва в процеса на съдебната реформа, каза още главният прокурор. 

"Имаме желание за участие в реформа. Не е започнала. Аз съм свидетел на всички реформи от 1994 година. Основното е едно - да завземеш позиции, но никога не е съгласувана с хора, практикуващи правото. И резултатите винаги са трагични за съдебната система. Целта е политическа. За съжаление, подозирам, че отново ще е така. Ние имаме желание да участваме в тази реформа този път. В 10 % от делата участват прокуратурата. 96 % от тях са осъдителни присъди. Приемаме, че тук сме виновни. Къде са останалите? Търговското, административното? Там всичко идеално ли е? Говорим за съдебна реформа, но всичко се акцентира върху прокуратурата. Проблемът е в МВР, което трябва да се реформира. И в съда, който също трябва да се реформира", допълни Гешев. 

Той добави, че решението на КС е много ясно- главният прокурор може да бъде разследван. 

"Отчетността на главния прокурор зависи от законодателя. Аз нямам проблем всеки месец да бъда изслушван. Ако някой се вълнува от отчетността, докладът за дейността на прокуратурата е внесен от май месец миналата година. Още никой не ме е извикал да ме изслушат. Вече сме януари. Отчетността е зависима от законодателя. Тя не е проблем на прокуратурата и на главния прокурор. А на законодателя. Ние изпълняваме законите", каза още той. 

Във връзка с липсата на съдебна реформа у нас и евентуалното отражение върху мониторинга върху страната ни Гешев уточни: 

"Това е поредната фалшива новина с цел сриване доверието в прокуратурата. Истината е, че едно от служебните правителства е поискало в Плана за възстановяване да се включи съдебната власт. Бележките не касаят прокуратурата. След това искането на българските властите се представя като изискване на Брюксел. Това е класически начин за постигане на политически цели, който влияе на независимостта на съдебната власт", добави той.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"