Делян Добрев: Не БЕХ, а газовата мафия смени директора на "Булгаргаз"

Това заяви депутатът и бивш министър на енергетиката в ефира на БНТ

Мисля, че не Българският енергиен холдинг, а газовата мафия смени Николай Павлов. Тази мафия, с която премиерът Борисов се пребори в първия си кабинет. Това заяви депутатът и бивш министър на енергетиката от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на "Говори сега" по БНТ.

Той посочи, че причината за уволнението на борда на директорите на "Булгаргаз" е изтичането на 10-годишния договор, който ГЕРБ са сключили през 2012 г., а фирмите посредници, през които купуваме синьо гориво, са тези, които са се преборили за това.

"Тези прекупвачи тогава струваха 300 милиона на година и след като ги махнахме, сметките на хората и на бизнеса намаляха с 300 милиона, през последната година дори са 500 милиона. Тези прекупвачи бяха регистрирани в Швейцария, изключително мощни фирми и затова аз ги наричам "газова мафия", защото това са хора с огромни възможности, които се видя, че като няма силен лидер, могат да сменят шефа на "Булгаргаз", коментира депутатът.

Според него управлението на Николай Павлов ще се запомни като "златния век" на дружеството заради огромните обороти и приходи.

На въпрос дали това е "чегъртане" на хора от ГЕРБ, Добрев отговори: "Николай Павлов не е на ГЕРБ, той е на Радев - беше служебен министър на енергетиката в първия кабинет на Радев. Аз също го познавам - ние в ГЕРБ сме го подкрепяли винаги и сме му имали доверие като много голям експерт".

Добрев заяви, че цената на газа миналата година е била с 40 до 60 процента по-ниска от тази в Европа, а хранилището в Чирен не е предназначено да ни спаси от газова криза.

"Чух, че г-н Панев каза, че хранилището в Чирен било пълно на 30 и не знам колко процента. Всяка година по това време е толкова пълен Чирен. Функцията му не е във време на криза да си вземем газ от него, защото през зимата ние употребяваме 14 милиона кубика на ден. Техническият капацитет на Чирен е 2 милиона кубика на ден", заяви Добрев.

Работата на комисията по енергийно и водно регулиране е била наблюдавана отблизо през последните 7-8 години и всички партии, включително и Европейската комисия я оценяват високо, категоричен е депутатът.