НСОРБ: Застрашено е изпълнението на общински проекти за над 2 млрд. лева

Политика

29-01-2022, 20:28

Снимка:

НСОРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

УС на НСОРБ обсъди проблемите по изпълнението на инвестиции и високите цени на електроенергията

На онлайн заседание на Управителния съвет на НСОРБ бяха разгледани резултатите от преговорите по Бюджет 2022 и проблемите, пред които са изправени общините, заради рязкото поскъпване на енергоносителите и повишаването на цените на строителните материали и услуги, съобщават от пресцентъра на сдружението.

С близо 30% са нараснали цените на материалите и разходите за труд в строителния сектор и това застрашава изпълнението на общински проекти на стойност 2,2 млрд. лв. От НСОРБ посочват, че ще продължат да търсят спешно и категорично решение на проблема, включително и сигуряване на необходимия ресурс от държавния бюджет. Сдружението допълва, че ще търси методическа помощ от Агенцията по обществени поръчки за процедурите за индексиране на поръчки за строителство.

Управителният съвет обсъди и тежката ситуация, предизвикана от нарастването на цената на електроенергията. Проблемът беше обсъждан и в рамките на консултациите с МФ по Законопроекта за държавния бюджет за 2022 г., както и на работните срещи на УС с ръководствата на парламентарните комисии по регионално развитие,  бюджет и финанси и по социалната и демографската политика. НСОРБ е изработило пакет от предложения и ще продължи да търси както краткосрочни решения, свързани със сметките за електричество през зимните месеци, така и механизъм за трайно решаване на проблема.

Управителният съвет определи представители на НСОРБ в Обществения съвет за развитие на висшето образование в Република България. За титуляр бе избран Хасан Азис, зам.-председател на УС на НСОРБ и кмет на община Кърджали. Негов заместник ще бъде изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева.