Близо 2 тона стъкло събра кампанията на ЕКОПАК и пързалка „Юнак“ „RE-спортувай: Стъкло за кънки“

Общество

31-01-2022, 14:44

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Над 200 души получиха безплатни талони за каране на кънки, а 30 спечелиха урок с Евгения Раданова и Найден Боричев

Близо 2 тона стъкло се събраха по време на съвместната кампания на организацията за разделно събиране на отпадъци от опаковки ЕКОПАК България и пързалка „Юнак“ „RE-спортувай: Стъкло за кънки“.

Всеки, който предаде над 5 кг стъкло получи талон за безплатно каране на кънки, а първите 30, които донесоха над 10 кг ще участват в безплатен урок с трикратната ни медалистка по шорттрек Евгения Раданова и многократният ни шампион по фигурно пързаляне Найден Боричев. Тренировката ще бъде от 9 часа на 6 февруари (неделя) на пързалка „Юнак“.

Над 200 човека предадоха стъклен амбалаж и ще могат да използват безплатните си талони в сесия по избор всеки ден до 6 февруари. Повечето от тях обаче влизаха на пързалката директно от пункта за събиране на отпадъка за рециклиране.

Най-малкият участник беше на 2 години, а най-възрастният на 84.

Въпреки че кампанията беше обявена от 10 до 13 часа в съботния ден, първият ентусиаст – Калин от Трявна, пристигна още в 8.30 часа с над 30 килограма стъкло.

„От малък родителите ми са ме научили да събираме разделно и за мен е важно. Това за мен вече е начин на живот“, каза Калин.

В кампанията се включи и изпълнителният директор на ЕКОПАК България Александър Урманов, както и служителите на организацията.

От началото на сезона всяка събота и неделя от 9 часа Евгения Раданова, Найден Боричев и треньори от клуб „Айс Пик“, провеждат безплатни уроци за деца под мотото „Първи стъпки на леда“.

ЕКОПАК България е водещата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в България. Организацията създава и управлява системи за разделно събиране в над 80 общини, използвайки трицветната система от контейнери и е основен доставчик за рециклираща индустрия в страната. През 2020 година организацията е събрала и предала за рециклиране близо 95 000 тона пластмасови, стъклени, метални и хартиени отпадъци от опаковки.

Ледената пързалка „ЮНАК“ се намира до метростанция стадион „Васил Левски“. Тя е наследник на легендарната пързалка „Дружба“, която не беше отваряла врати от близо 30 години преди през 2018 г. отново да заработи за посетители.

Програмата на пързалка „ЮНАК“ може да следите тук: https://www.facebook.com/ledenapurzalkayunak