Общинските болници изпитват затруднения с плащането на сметките за ток и газ

Общество

01-02-2022, 20:37

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В същото време отхвърлиха предложението на ГЕРБ за компенсации на храмове, общини и училища

Повечето общински болници в страната изпитват затруднения с плащането на сметките за ток и газ. Част от тях се справят с покриването им, но изразяват тревога, че няма да е задълго и може да се отрази на средствата им за персонал, съобщава Нова тв.

Междувременно Комисията за енергийно регулиране утвърди нова тарифа на природния газ, която е с близо 18% по-ниска, отколкото беше през януари. В същото време, самата комисия вече е с намален състав. Двама от досегашните й членове бяха отстранени с теглене на жребий. 

В комисията по енергетика в парламента имаше политически спорове заради тока за промишлеността. Причината стана предложение за компенсиране на общини, храмове, болници, училища и социални институции, които получиха в пъти по-големи сметки за ток, отколкото миналата година.

Фактурите за ток в една от поликлиниките в Пловдив вече са скочили двойно. За да се справят с шоковите сметки някои от смейните лекари преглеждат пациентите на студено и работят с намалено време.

„Всеки от колегите залага на различна стратегия. Потърпевши са пациентите”, коментира д-р Костадин Сотиров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари – Пловдив.

Сметките за ток са изпитание и за общинската болница в Казанлък. Единственият изход там виждат в намеса на държавата. „Фирмите, които доставят и електроенергията, и природния газ, вече не правят компромиси”, посочи д-р Кети Маналова-Владкова – управител на МБАЛ-Казанлък.

За нуждата да се обезщетят болници, училища, църкви и социални домове - спориха и в извънредна енергийна комисия. „Проблемът е, че центровете не могат да плащат сметките си за ток и природен газ, а не могат на практика и да увеличат таксата за хората”, заяви омбудсманът Диана Ковачева.

„Хора от различните прослойки на нашето общество да могат да влизат вътре, да запалят своята свещ, да се помолят, да останат насаме със себе си и Бога, но и да чувстват все пак някакъв битов уют, който е тази топлина”, коментира митрополит Антоний.

Предложението на опозицията е държавата да компенсира 100% от увеличението на сметките за ток на всички обществени организации.

"Връщаме се в едни времена, които дори аз като дете с режима на тока рядко искам да си спомням", каза Жечо Станков от ГЕРБ.

"Така като гледам всички от управляващите искат да подкрепят тази идея, но не могат, защото не че нямат желание, но не искат да поставят в неудобна ситуация министрите си, които не взеха решенията навреме”, коментира Рамадан Аталай от ДПС.

Въпреки призивите на опозицията, депутатите от управляващата коалиция отхвърлиха предложението. „Колко ще струва тази мярка, направили ли сте разчети колко като цяло трябва да струва, ако 100% се компенсират всички тези участници в пазара и откъде ще дойдат тези средства?”, запита Владимир Табутов от „Продължаваме Промяната”.

Паралелно с това стана ясно, че ще се търсят начини да се компенсират високите сметки за ток в студентските общежития, които се плащат по цените на свободния пазар.