Сачева: Бюджет 2022 не е полезен за обществото, а просто купува време на правителството

Политика

02-02-2022, 09:02

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Заложеното в проекта за Бюджет 2021 не е полезно за обществото, а просто печели време на правителството. Така Деница Сачева от ПГ на ГЕРБ коментира пред БНТ план-сметката на кабинета, която тази седмица влиза за разглеждане от парламентарните комисии.

Според Сачева бюджетът стъпва върху грешна прогноза - заложената инфлация е нереалистична като се очакват тя да достигне по-висока стойност от заложеното - около 7% според макроикономическата прогноза на БНБ. Икономическият растеж също се очаква да е по-нисък.

Така инфлацията ще "изяде" увеличената минимална работна заплата и пенсии, каза Сачева.

"Един бюджет който стъпва на грешна прогноза, един бюджет, който залага грешен икономически растеж, един бюджет, който предвижда сериозни социални плащания, но за сметка на заеми, не може за е полезен за обществото. Това е един бюджет, който в момента купува време на правителството, но със сигурност не решава проблеми." - изтъкна Сачева.

Деница Сачева подчерта още, че не трябва да гледаме на проектозакона като на годишен бюджет, защото със заявената актуализация през юли, той ще бъде в сила само между 1 април и 30 юни.

Тя отправи призив към управляващите да се компенсират незабавно обществените институции, потребяващи ток за небитови абонати като училища, детски градини, общини, манастири и болници. Вчера това предложение на ГЕРБ беше отхвърлено от парламентарната комисия по енергетика.

Сачева отрече обвиненията, че само кметове на ГЕРБ въвеждат режим на уличното осветление и призова правителството да се запознае с реалната ситуация в населените места в страната.