Болнични сдружения: Не можем да спрем тока в операционните, както общините гасят лампите

Общество

03-02-2022, 08:42

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Те настояват за подкрепа от държавата заради високите сметки за ток и парно

Болнични сдружения настояват за подкрепа от държавата заради високите сметки за ток и парно през последните месеци. „Не можем да спрем тока в операционните, както общините гасят лампите”, пишат те в декларация.

"Ако сметката на едно болнично заведение през януари 2021 г. е била 20 000 лв. за едно лечебно заведение, то тя сега е над 50 000 лв. Т.е. има около три пъти увеличение. Ако сметката е била 200 000 лв., то сега тя е 600 000 лв.”, заяви Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация в предаването "Здравей, България" по NOVA.

"Налага се да реагираме втори път, защото вместо някаква форма на отговор на първия ни призив, излезе решението на Енергийната комисия в НС, че няма да се компенсират болниците, поставяйки ги в обща група с друге субекти”, посочи още тя.

По думите й болниците са различни субекти и трябва да бъдат изнесени в отделна група. "Те не само че се финансират по различен начин, но имат и различно значение за българите и националната ни сигурност”, коментира Димитрова.

"Неофициално чух, че ще има някакво решение, което ще компенсира цените на тока. Болниците трябва да бъдат чути”, посочи тя.