Над 300 хил. лв. е сметката за ток на община Видин, обмислят режим на уличното осветление

Общество

04-02-2022, 15:23

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

През декември местната управа е платила със 100 хиляди лева по-малко

Неколкократното увеличение на разходите за ел. енергия бе обсъдено днес на редовна среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на населените места от Община Видин. Участие в нея взеха кметът д-р Цветан Ценков, заместник-кметът по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие Цветомира Илиева и председателят на Общинския съвет Генади Велков.

Цветомира Илиева представи данни относно увеличението на разходите за електроенергия. За ноември 2021 година сметката за ток на Общината е 160 000 лв., за декември – 207 000 лв., а за януари 2022 година - 304 000 лв. Заместник-кметът напомни, че съгласно решение на Народното събрание до края на март месец всички общини трябва да работят с 1/12 част от миналогодишния бюджет, а излизането извън тази рамка може да доведе до санкции. Така след разплащането на по-високите в пъти сметки за ток и горива, Община Видин остава с много малко средства за другите дейности.

На срещата стана ясно, че един от обсъжданите варианти е уличното осветление в населените места на Общината да се спира от 22:00 ч. до 5:00 ч. За бул. „Панония“, Централната пешеходна зона и парк „Рова“ има техническа възможност да се изключи само част от осветителните тела.

Инспекторатът на Община Видин, съвместно с представители на дружеството-доставчик на ел. енергия, започват проверки за нерегламентирано свързване на търговски и други обекти към мрежата, съобщи кметът д-р Ценков. Той уточни, че близо 100 обекта ще бъдат проверени дали заплащат консумираната ел. енергия. Целта е да се гарантира, че бюджетът на Общината не се ощетява вследствие на подобни неправомерни свързвания.

Председателят на ОбС Генади Велков посочи, че при сегашната ситуация въпросът е не дали, а кога ще се въведе режим на тока.